
Przepisy
Kapusta biała duszona z pieczarkami
Składniki:
- kapusta biała (50 dag)
- marchewka (1 sztuka)
- pietruszka (1 sztuka)
- cebula (1 sztuka)
- pieczarki (20 dag)
- masło (2 łyżki)
- Kostka do Smaku drobiowa WINIARY (1 sztuka)
- liść laurowy (1 sztuka)
- jabłko (1 sztuka)
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- sok z cytryny (do smaku)
Sposób przygotowania:
- Marchewkę i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i razem z posiekaną cebulką podsmażyć na 1 łyżce masła.
- Następnie dodać poszatkowaną kapustę.
- Wlać 1 szkl gorącej wody z rozpuszczoną kostką rosołową, dodać liść laurowy i dusić około 15 minut.
- Na pozostałym maśle podsmażyć posiekane w plasterki pieczarki, połączyć z kapustą, wymieszać. Dusić do miękkości warzyw.
- Miękkie warzywa zdjąć z ognia, dodać jabłko starte na tarce o dużych oczkach. Przyprawić do smaku, solą, pieprzem i sokiem z cytryny, wymieszać, podawać.
Biała kiełbasa z pieczarkami i piwem
Składniki:
- 1 kg białej kiełbasy
- 2 średnie cebule
- 0,5 kg małych pieczarek
- 1 słodka papryka
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 szklanka piwa
- majeranek, liść laurowy, ziarna jałowca, pieprz, papryka
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania:
- Białą kiełbasę obgotować przez ok. 10 min w nieosolonej wodzie z dodatkiem majeranku, liścia laurowego i kilku ziaren jałowca. Później wyjąć ją na talerz i poczekać aż wystygnie.
- W międzyczasie przygotować resztę składników. Obrać pieczarki, pokroić cebulę na plasterki, paprykę pokroić w kostkę a czosnek zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.
- Na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć najpierw kiełbasę, później dodać cebulę i czosnek, a po chwili (nie za długiej, żeby czosnek nie zgorzkniał) wrzucić paprykę i pieczarki, podlewać piwem, posypać majerankiem, przykryć i dusić na małym ogniu.
- Dusić tak długo, aż zostanie niewielka ilość płynu, który zmieni się w samkowity sosik. Na koniec doprawiać pieprzem i papryką.
Jajka faszerowane pieczarkami
Składniki:
- 4-6 ugotowane na twardo jajka
- 300 g pieczarek
- 1 cebulka
- 2 łyżeczki majonezu
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Jajka faszerowane pieczarkami – sposób przygotowania: Jajka obieramy i przekrawamy wzdłuż na pół. Wydrążamy żółtko. Na patelni podsmażamy drobno pokrojone pieczarki z posiekaną cebulką. Mieszamy z żółtkiem i łączymy z majonezem. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wypełniamy farszem miejsca po żółtkach w jajku. Odstawiamy do lodówki.
Grillowane pieczarki brązowe z kaszanką
Składniki:
- ok 15 brązowych pieczarek (średnicy ok. 5cm)
- 1 średnia cebula
- 1 kaszanka
- oliwa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulkę kroję w kosteczkę i podsmażam na oliwie z dodaniem podczas smażenia łyżki wody dzięki czemu cebulka dodatkowo zmięknie. Do gotowej szklistej cebulki dodaję kaszankę bez szczewa pokrojoną w kawałki i na małym ogniu lekko podsmażam aż kaszanka zmięknie.
Pieczarki – odrywam nóżkę i łyżeczką zręcznie usuwam część z blaszkami. Doprawiam solą i pieprzem. Tak przygotowane pieczarki grilluję, wpierw od strony nóżki aby pieczarkę rozgrzać po czym obracam i nadziewam kaszanką z cebulką. Grilluję bez płomieni na spokojnej temperaturze kilka minut dłużej licząc od momentu kiedy pieczarka puści soki.