Pieczarki brązowe

Pieczarka brązowa przez wielu uważana jest za grzyba o niespotykanych walorach aromatycznych. Jest ona twardsza od pieczarki białej i ma bardziej intensywny smak.

Pieczarki białe

Pieczarki białe, wbrew powszechnej opinii o ubogich wartościach odżywczych grzybów, są bardzo zdrowe. Sprzyjają odchudzaniu i są bogatym źródłem witaminy D.

Boczniak

Mimo obecności w encyklopediach i atlasach grzybów boczniak jest niestety w naszym kraju grzybem mało znanym mimo tego, że posiada niezaprzeczalne walory smakowe i właściwości lecznicze.

Shitake

Shitake, czyli Twardziak jadalny jest bardzo smacznym grzybem z rodziny twardziszkowatych, o charakterystycznym smaku i zapachu zbliżonym do czosnku.

Przepisy

Kapusta biała duszona z pieczarkami

Składniki:kapusta

  • kapusta biała (50 dag)
  • marchewka (1 sztuka)
  • pietruszka (1 sztuka)
  • cebula (1 sztuka)
  • pieczarki (20 dag)
  • masło (2 łyżki)
  • Kostka do Smaku drobiowa WINIARY (1 sztuka)
  • liść laurowy (1 sztuka)
  • jabłko (1 sztuka)
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • sok z cytryny (do smaku)

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i razem z posiekaną cebulką podsmażyć na 1 łyżce masła.
  2. Następnie dodać poszatkowaną kapustę.
  3. Wlać 1 szkl gorącej wody z rozpuszczoną kostką rosołową, dodać liść laurowy i dusić około 15 minut.
  4. Na pozostałym maśle podsmażyć posiekane w plasterki pieczarki, połączyć z kapustą, wymieszać. Dusić do miękkości warzyw.
  5. Miękkie warzywa zdjąć z ognia, dodać jabłko starte na tarce o dużych oczkach. Przyprawić do smaku, solą, pieprzem i sokiem z cytryny, wymieszać, podawać.
Biała kiełbasa z pieczarkami i piwem

Składniki:biala

  • 1 kg białej kiełbasy
  • 2 średnie cebule
  • 0,5 kg małych pieczarek
  • 1 słodka papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 szklanka piwa
  • majeranek, liść laurowy, ziarna jałowca, pieprz, papryka
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Białą kiełbasę obgotować przez ok. 10 min w nieosolonej wodzie z dodatkiem majeranku, liścia laurowego i kilku ziaren jałowca. Później wyjąć ją na talerz i poczekać aż wystygnie.
  2. W międzyczasie przygotować resztę składników. Obrać pieczarki, pokroić cebulę na plasterki, paprykę pokroić w kostkę a czosnek zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.
  3. Na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć najpierw kiełbasę, później dodać cebulę i czosnek, a po chwili (nie za długiej, żeby czosnek nie zgorzkniał) wrzucić paprykę i pieczarki, podlewać piwem, posypać majerankiem, przykryć i dusić na małym ogniu.
  4. Dusić tak długo, aż zostanie niewielka ilość płynu, który zmieni się w samkowity sosik. Na koniec doprawiać pieprzem i papryką.
Jajka faszerowane pieczarkami

jajka

Składniki:

  • 4-6 ugotowane na twardo jajka
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebulka
  • 2 łyżeczki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane pieczarkami – sposób przygotowania: Jajka obieramy i przekrawamy wzdłuż na pół. Wydrążamy żółtko. Na patelni podsmażamy drobno pokrojone pieczarki z posiekaną cebulką. Mieszamy z żółtkiem i łączymy z majonezem. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wypełniamy farszem miejsca po żółtkach w jajku. Odstawiamy do lodówki.

Grillowane pieczarki brązowe z kaszanką

kaszankaSkładniki:

  • ok 15 brązowych pieczarek (średnicy ok. 5cm)
  • 1 średnia cebula
  • 1 kaszanka
  • oliwa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulkę kroję w kosteczkę i podsmażam na oliwie z dodaniem podczas smażenia łyżki wody dzięki czemu cebulka dodatkowo zmięknie. Do gotowej szklistej cebulki dodaję kaszankę bez szczewa pokrojoną w kawałki i na małym ogniu lekko podsmażam aż kaszanka zmięknie.
Pieczarki – odrywam nóżkę i łyżeczką zręcznie usuwam część z blaszkami. Doprawiam solą i pieprzem. Tak przygotowane pieczarki grilluję, wpierw od strony nóżki aby pieczarkę rozgrzać po czym obracam i nadziewam kaszanką z cebulką. Grilluję bez płomieni na spokojnej temperaturze kilka minut dłużej licząc od momentu kiedy pieczarka puści soki.