Pieczarki brązowe

Pieczarka brązowa przez wielu uważana jest za grzyba o niespotykanych walorach aromatycznych. Jest ona twardsza od pieczarki białej i ma bardziej intensywny smak.

Pieczarki białe

Pieczarki białe, wbrew powszechnej opinii o ubogich wartościach odżywczych grzybów, są bardzo zdrowe. Sprzyjają odchudzaniu i są bogatym źródłem witaminy D.

Boczniak

Mimo obecności w encyklopediach i atlasach grzybów boczniak jest niestety w naszym kraju grzybem mało znanym mimo tego, że posiada niezaprzeczalne walory smakowe i właściwości lecznicze.

Shitake

Shitake, czyli Twardziak jadalny jest bardzo smacznym grzybem z rodziny twardziszkowatych, o charakterystycznym smaku i zapachu zbliżonym do czosnku.

GlobalG.A.P. to dobrowolny, niezależny i na obecną chwilę najpopularniejszy system zapewnienia bezpieczeństwa żywności w produkcji pierwotnej. Jest odpowiedzią na rosnące wymagania konsumentów. Powstał we współpracy z naukowcami i  rolnikam stawiając sobie za cel zminimalizowanie zagrożenia wynikającego z obrotu „skażoną żywnością”, i dbanie o zdrowie konsumenta już podczas produkcji żywności jednocześnie dbając o środowisko oraz zdrowie i dobro pracowników. 
image-6

Jest to pierwotna nazwa disiejszego standardu jakim jest GlobalGAP. Powstał jako inicjatywa grupy roboczej sieci handlu detalicznego zrzeszonych w organizacji EUREP (Euro-Retailer Produce Working Group) w celu wypracowania wspólnych procedur oraz jednolitego standardu dla Dobrej Praktyki Rolniczej GAP (Good Agricultural Practice) i zapewnienia bezpieczeństwa żywności. Jednym z głównych celów standardu jest ograniczenie do niezbędnego minimum stosowania nawozów i środków ochrony aby przez to ograniczyć niekorzystny wpływ rolnictwa na środowisko, a także zapewnić jak dłuższe użytkowanie terenów rolniczych.

image-5

Firmie Łuk-Mar Grupa Producentów Grzybów już po raz trzeci został przyznany certyfikat NSF.  Certyfikat ten przyznawany jest przez NSF International. Jest to niekomercyjnaorganizacja promująca najwyższe standardy w przemyśle spożywczym. NSF ściśle określa wszystkie środki, jakie powinny zostać przedsięwzięte w celu uzyskania właściwej jakości produktu.